Mocznik kosmetyczny

Lis 30, 2018 by

Mocznik kosmetyczny

Jesień jest porą roku, która często nas zaskakuje. Z jednej strony oferuje piękne i kolorowe krajobrazy, natomiast z drugiej szare i deszczowe dni. Wiatr i coraz niższe temperatury odbijają się na kondycji naszej skóry, która staje się sucha i szorstka.

Czy możesz coś na to poradzić? Oczywiście, że tak! Pamiętaj jednak, że „bez pracy nie ma kołaczy”. Jeżeli chcesz, aby Twoja skóra była w dobrym stanie, musisz na to zapracować. Pomoże Ci w tym systematyczność oraz odpowiednie kosmetyki pielęgnacyjne.

Czym jest mocznik?

Podczas wyboru kosmetyków należy skupić się na ich składzie, ponieważ to on decyduje o ich skuteczności. Dziś kilka słów o moczniku. Mimo niefortunnej nazwy, składnik ten oferuje perfekcyjne nawilżenie skóry. Jest to bezwonna, krystaliczna substancja przyjmująca postać proszku. Wchodzi ona w skład NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego naskórek.

Mocznik – właściwości

Oprócz właściwości nawilżających, mocznik wykazuje również działanie łagodzące, regenerujące, złuszczające, antyseptyczne i ujędrniające. Jego funkcje zależą od stężenia. Jeżeli wynosi ono od 2 do 10 % – składnik nawilża i zmiękcza skórę. Powyżej 10 % pomaga natomiast zlikwidować zrogowaciały naskórek.

 

 

Zastosowanie mocznika

Szeroki wachlarz działań sprawia, że mocznik często jest składnikiem kosmetyków do pielęgnacji stóp i dłoni, balsamów, peelingów, czy też preparatów do cery suchej oraz trądzikowej. Ponadto wykorzystuje się go również do produktów likwidujących łupież oraz nadmierne rogowacenie.

Mocznik to kosmetyczny bohater! Wypróbuj jego siłę i pożegnaj się z pękającymi piętami, odciskami oraz nadmierną suchością skóry.

Related Posts

Share This